50 års jubilar: Roning er en uundværlig del af mit liv

En af Middelfart Roklubs mest markante medlemmer gennem tiderne kan i år fejre 50 års jubilæum. Erik Mosebo Christensen er stadig dagligt aktiv i klubben med træning, vinterbadning, masser af kaffe og sit sociale engagement

Af Anne Schøning Christensen

Erik Mosebo Christensen bladrer i mappen med gulnede avisudklip og fotografier. Der er masser at kigge tilbage på, når man kan fejre et 50 års jubilæum. Benhård træning, tabte og vundne mesterskaber og ikke mindst godt kammeratskab.

63-årige Erik Mosebo Christensen fra Middelfart kan i år fejre 50 års jubilæum som medlem af Middelfart Roklub. 50 års tro tjeneste til rosporten uden det mindste sidespring. Og uden den mindste pause.

“Lige fra første gang jeg tog mit første åretag på Lillebælt, har roningen været en uundværlig del af mit liv. Jeg har faktisk aldrig haft i tankerne at jeg skulle dyrke nogen anden sport,” siger Erik Mosebo Christensen og fortsætter:

“Roning har alt det, der betyder noget for mig. Både når det gælder fysisk træning, konkurrence og socialt liv. Der er masser af frisk luft, man får set store dele af Danmark fra vandsiden. Og ikke mindst får man rørt alle muskelgrupper, når man dyrker roning. Samtidig har årelange venskaber betydet meget for det, jeg er i dag.”

En vigtig sejr
Erik Mosebo Christensen kan kigge tilbage på en rokarriere med adskillige mesterskaber. Han har flere gange været danmarksmester, jysk mester, fynsmester og klubmester.

Ét mesterskab er han dog særligt stolt af, nemlig langdistance kaproningen ‘Den Gyldne Helt’ i på Ringkøbing Fjord tilbage i 1992.

Her blev Erik Mosebo Christensen og to rokammerater fra Middelfart Roklub danmarksmestre i to-åres inrigger.

“Hele sæsonen op til stævnet havde roere fra Fredericia Roklub slået os. Men i Ringkøbing lykkedes det os at slå dem og vinde danmarksmesterskabet. Det var en stor sejr. Især fordi, det altid har været vigtigt for os at slå dem fra Fredericia,” siger Erik Mosebo Christensen med et smil.

Selv om konkurrenceroningen for nogle år tilbage blev indstillet, så er Erik Mosebo Christensen stadig blandt Middelfart Roklubs mest aktive medlemmer. Sammen med en flok jævnalderende mænd og kvinder mødes han dagligt i klubbens lokaler i Kongebroskoven og træner. Om vinteren foregår det indendøre i romaskiner og med vinterbadning. Om sommeren med ture på Lillebælt til Fænø, Fænø Kalv, Gamborg Fjord, Kolding Fjord og rundt i landet, hvor Erik Mosebo Christensen og rokammeraterne låner både i andre roklubber. I år går turen til det Sydfynske Øhav.

“Vi har et et unikt socialt sammenhold. Vi holder hinanden i gang. Og vi passer på hinanden”, siger Erik Mosebo Christensen og fortsætter:

“Men selv om det i dag mest af alt handler om at holde kroppen i gang og have noget at gå op i, når man ikke længere er på arbejdsmarkedet, så lever konkurrencegenet stadig i bedste velgående. Så det er ikke et sjældent syn at se os konkurrere benhårdt mod hinanden. Uanset resultatet, så er der dog altid plads til en kop kaffe og hyggesnak bagefter”.

Afhængig af træning
Erik Mosebo Christensen fik for 10 år siden konstateret Parkinsons sygdom. En sygdom, der har medført langsomme bevægelser og stive muskler og led.

“Sygdommen har betydet, at jeg måtte indstille konkurrenceroningen. Men min træning, den holder jeg i den grad fast i. Den er med til at holde sygdommen nede. Og er der en enkelt dag, jeg ikke har nået at være i klubben, så kan jeg også mærke det på min krop med det samme. Jeg har slet ikke den sammen energi eller bevægelsesfrihed”, fortæller han.

Både Erik Mosebo Christensens hustru, datter og søn har været medlemmer af Middelfart Roklub. Sådan går det, når man har en far og mand, der er så engageret i sin sport. Erik Mosebo Christensen er dog særligt stolt af sønnen, Anders Mosebo Christensens, præstation i romaskinen for 20 år siden. Her satte han i en alder af bare 12 år verdensrekord.

“Han og jeg kan stadig kæmpe mod hinanden og har da også årligt en dyst, hvor vi giver alt, hvad vi har. Inden for de seneste år har han da også slået mig. Men det gør knap så meget. Han er jo min søn”, siger Erik Mosebo Christensen med et smil.

Erik Mosebo Christensens 50 års jubilæum har Middelfart Roklub valgt at fejre med en reception i roklubben i Kongebroskoven lørdag den 30. april klokken 17.30, hvor alle er velkomne. Herefter er der spisning for indbudte gæster.