Farvel til en legende i klubbens bestyrelse

I hele 38 år sad Birthe Madsen tungt på pengekassen i Middelfart Roklub, men ved generalforsamlingen i januar valgte hun at trække stikket og overlade det til yngre kræfter at styre klubbens finanser.

Dog en sandhed med modifikationer, da bestyrelsen efterfølgende pegede på Henning Jørgensen som afløser for Birthe Madsen som kasserer. Henning er ganske vist ny i bestyrelsen, men kun et par år yngre end sin forgænger på posten.

Birthe tid som roer begyndte et helt andet sted, nemlig i Thisted, men som 19-årig skiftede hun Limfjordens vande ud med Lillebælt ved at flytte med forældrene til Middelfart. Her fuldførte hun sin uddannelse på det lokale apotek, som så blev Birthes arbejdsplads de følgende 42 år – først som defektrice og siden som farmakonom.

De mange erfaringer fra bl.a. tiden i Thisted Dameroklub gjorde hurtigt Birthe til et naturligt valg som kvindelig rochef i Middelfart – en titel, der i øvrigt ikke længere eksisterer. Efter en periode som formand blev hun i 1978 kasserer – en bestyrelsespost, som Birthe så bestred indtil januar i år.

I maj i fjor havde Birthe tilmed været medlem af roklubben i 50 år, og som et kuriøst indslag i festlighederne omkring jubilæet lagde kassereren klubbens regnskaber for de seneste 37 år frem til offentlig skue. For som Birthe Madsen sagde med et karakteristisk glimt i øjet: ”Jeg har jo ikke noget at skjule”.

I forbindelse med festligholdelsen af jubilæet blev Birthe udnævnt til æresmedlem af klubben og døbte det nyerhvervede glasfiberfartøj, 2-åres inriggeren “Fyn”.

Birthe Madsen har som roer udelukkende beskæftiget sig med motionsroning i de sødygtige inrigger-både, og det har den tidligere kasserer tænkt sig at fortsætte med, selv om dåbsattesten afslører, at hun her i foråret runder de 70. Ligesom Birthe givetvis også vil fortsætte med at bage boller i forbindelse med arbejdssamlinger i klubben, sy nye standere til standerhejsning og have en hånd med i forberedelserne til og afviklingen af Åbne Fynske Mesterskaber i indendørsroning, som klubben arrangerer.

Kaproning har hun gladelig overladt til sønnen Søren Madsen, som hjemførte Middelfart Roklubs hidtil eneste olympiske medalje, da han vandt bronze med Guldfireren ved OL i Sydney i år 2000.

At roklubben på alle leder har fyldt meget i Birthes liv fremgår også af, at hun i 1971 mødte sin livsledsager, Knud-Erik, ved et træf for roinstruktører i Feriebyen. Parret delte deres fælles interesse for roning indtil ægtemandens død for tre år siden.

Billedtekst:
Det nyslåede æresmedlem Birthe Madsen døber her klubbens nyerhvervelse, den 2-åres glasfiber-inrigger “Fyn”. Det sker i forbindelse med fejringen af Birthes 50 års jubilæum som medlem.